Koninklijke onderscheiding voor Anita Derks

Koninklijke onderscheiding voor Anita Derks

Anita Derks, die afgelopen december is afgetreden als Bondsbestuurslid bij het KNKV, ontving op zaterdag 18 maart een koninklijke onderscheiding tijdens haar afscheidsreceptie. Ze werd door burgemeester Dijsselbloem van de gemeente Eindhoven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Anita kreeg de onderscheiding voor haar uitzonderlijke inzet voor de korfbalsport.

Anita heeft veel betekend voor het KNKV de afgelopen jaren. Zo was ze actief als trainster/coach bij het Regionaal Talentencentrum District Zuid, waar ze ook op bestuurlijk vlak van betekenis is geweest. Verder is ze bestuurslid binnen het districtsbestuur Zuid geweest en vervulde ze als KT2- en KT3-docent bijna 15 jaar lang een belangrijke rol bij de ontwikkeling en opleiding van korfbaltrainers. Ten slotte was ze de afgelopen 12 jaar Bondsbestuurslid bij het KNKV. Vanuit die functie zette ze zich onder andere in voor het dameskorfbal, de ontwikkeling van het 4Korfbal, het verenigingsleven en voor een positieve, veilige en inclusieve sportcultuur.

Behalve voor het KNKV, is Anita ook actief voor de International Korfball Federation (IKF). In 2019 werd ze verkozen tot lid van het IKF-bestuur, met als portefeuille Marketing en Communicatie. Vanuit die rol slaagde ze er de afgelopen periode in om nieuwe vrijwilligers aan te trekken van over de hele wereld, van Maleisië tot Argentinië.

Ook in clubverband maakt Anita zich al jarenlang sterk voor het korfbal. Ze is begonnen als lid van de vereniging Erica en sinds begin jaren ’80 is ze lid van korfbalvereniging Rust Roest. Tijdens deze 40 jaar heeft ze diverse functies bekleed bij deze vereniging en nog altijd is ze hier actief waaronder als trainster/coach.

Naast dat we als Rust Roest heel blij zijn met de jarenlange inzet van Anita voor onze vereniging, zijn we uiteraard ook enorm trots. Namens alle leden van harte gefeliciteerd!

Onderstaand de reactie van Anita “the day after”:

Beste/Lieve Kees, Familie, Vrienden, Korfbalvrienden, Bestuurders en medewerkers KNKV/IKF en natuurlijk Rust Roest en de kanjers van de D1 van Rust Roest,

 

 

De onderscheiding ligt op tafel om nog even te bewonderen, de lieve kaartjes zijn gelezen, de bloemen staan in de tuin of versieren de kamer, de vaasjes staan op tafel, de bonnen liggen klaar voor extra verwennerij en ik verheug me nu al op het moment dat ik de boeken kan gaan lezen. Zo dat was best een indrukwekkende dag!

Vanmiddag ben ik een terras gaan opzoeken in mijn geliefde Eindhoven om dit ‘dankjewelbericht’ te schrijven. Het schrijven duurt best lang, want mijn gedachten dwalen regelmatig af naar gisteren. 

Ik heb het geluk dat ik meestal goed kan slapen. Vannacht niet, maar het was niet vervelend dat de terugblik op de dag de slaap verdrong. 

Enorm verrast, overdonderd en de mooie woorden van waardering brengen me ook wat in verlegenheid. . 

Dank voor alle felicitaties en lieve kaartjes. Maar het meest nog wel een dankjewel voor jullie aanwezigheid. Dat gevoel is echt overweldigend. 

Korfbalvrienden, bestuurders en medewerkers van KNKV, IKF en natuurlijk de korfballers van de D1 dat ik met jullie in de afgelopen jaren heb mogen samenwerken voor onze mooie sport bij mijn club Rust Roest, voor alle korfballers van Zuid, voor de korfballers van Nederland en dan nu ook voor de internationale korfbalcommunity ervaar ik als een voorrecht. En ik proost op de toekomst. Ik wens jullie allen daar veel succes bij en waarschijnlijk kruisen onze paden nog regelmatig door onze gemeenschappelijke liefde voor het korfballen. Lieve Kees, familie en vrienden, dankjewel voor jullie aanwezigheid op dit voor mij toch wel heel bijzondere moment en veel dank voor de bereidheid al die jaren om te schuiven met afspraken als ik toch nog een training ging geven of een wedstrijd ging coachen of naar een vergadering moest. 

 

DANK!

Anita 

 

 

Ander nieuws